Πέμπτη 21 Μαΐου 2015



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με τους μνημονιακούς νόμους Ν.4093/12 & 4152/13, θεσπίστηκε η «ημιαυτόνομη» διοίκηση  των υπηρεσιών δημοσίων εσόδων του ΥΠ.ΟΙΚ. με τη σύσταση της ΓΓΔΕ.   Σε αυτήν εντάχθηκε η Τελωνειακή Υπηρεσία, η Φορολογική διοίκηση (ΔΟΥ), η Χημική Υπηρεσία, τμήματα του ΣΔΟΕ και της ΓΓΠΣ καθώς και οι Οικονομικοί Επιθεωρητές.


Με την ακραία νεοφιλελεύθερη λογική ότι κάθε δημόσιο είναι εξ ορισμού κακό, η τρόικα και η τότε συγκυβέρνηση, παρέδωσαν τη διοίκηση όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού του κράτους σε ιδιώτη μάνατζερ, με 5ετές συμβόλαιο έναντι αδρής αμοιβής!

Με πρόσχημα την απαλλαγή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού από πολιτικές παρεμβάσεις, καθιερώθηκε το απαράδεκτο καθεστώς του «ενός ανδρός αρχή» για όλα τα θέματα που αφορούν τη ΓΓΔΕ και η υπαγωγή της στην εποπτεία της τρόικας, όπως αποκάλυψε η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την παραίτηση Θεοχάρη από τη θέση του Γ.Γ., αξιώνοντας μάλιστα την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή της.

Στα δύο χρόνια λειτουργίας της ΓΓΔΕ, αποδείχθηκε ότι ούτε αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας υπήρξε ούτε αξιοκρατικές διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών. Τα mail και τα fax των κυβερνητικών εταίρων προωθούσαν τους ημέτερους όπως αποκάλυψαν πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο. Οι χθεσινές καταγγελίες όλων των συνδικαλιστικών οργάνων των εφοριακών σχετικά με τις τοποθετήσεις διευθυντών στις εφορίες (με διαδικασίες που όρισε η κα Σαββαϊδου  με  την ΔΔΑΔ Γ 1148109/7-11-2014 Απόφαση) αποκαλύπτουν ένα καθεστώς πλήρης αδιαφάνειας, διαπλοκής και αναξιοκρατίας που διαιωνίζεται στη δήθεν ανεξάρτητη ΓΓΔΕ.   

Η Τελωνειακή υπηρεσία παραμένει τραγικά υποστελεχωμένη και χωρίς αξιόλογα μέσα δίωξης, την ώρα που κάθε λογής «σύμβουλοι» επεξεργάζονται μια ακόμα «αναδιάρθρωση» με νέες καταργήσεις – συγχωνεύσεις τελωνείων και τμημάτων. Η κατάργηση της Δ\νσης Προσωπικού, η αναδιοργάνωση των Κεντρικών Υπηρεσιών, η διάσπαση των τελωνειακών υπαλλήλων σε αυτούς  που ανήκουν στη ΓΓΔΕ και σε αυτούς που υπηρετούν στο ΣΔΟΕ, η μη αξιοποίηση μηχανισμών όπως τα πλοία δίωξης λαθρεμπορίου και η Δ.Δ.Δ.Υ, αποδεικνύουν περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της ΓΓΔΕ στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου και της αποτελεσματικότητας της.

Για εμάς, τους εργαζόμενους στην Τελωνειακή υπηρεσία, η ένταξή μας στη ΓΓΔΕ  σημαίνει την υπαγωγή μας σε ένα καθεστώς «γκρίζας ζώνης» στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Το διοικητικό αυτό μόρφωμα θα αποτελέσει πεδίο εφαρμογής ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την ανατροπή των εργασιακών μας δικαιωμάτων αφού ο\η Γ.Γ., βάσει του νόμου, έχει πλήρη εξουσία τόσο στα κριτήρια προσλήψεων προσωπικού όσο και στην υπηρεσιακή εξέλιξή μας. Η μη καταβολή αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία, για βάρδιες, νυχτερινά, Σαββατοκύριακα και αργίες (τέσσερεις μήνες τώρα, έστω κι αυτής της ελάχιστης που προβλέπει ο νόμος) είναι το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας που επιδιώκουν να εδραιωθεί στη νέα «ανεξάρτητη» ΓΓΔΕ.
 
Συνάδελφοι, μην ακούτε τις φημολογίες ότι δήθεν μας «συμφέρει» προκειμένου να διατηρηθεί η υπερβάλλουσα διαφορά Ήδη, η συγκρότηση επιτροπής για τα περιγράμματα θέσεων, δουλεύει στη λογική της κατηγοριοποίησης των υπαλλήλων και είναι βέβαιο ότι θα συνδεθεί και με το μισθολόγιο. Αυτό που δεν κατάφερε να κάνει ο Μηστοτάκης με το τερατούργημα της δήθεν αξιολόγησης θα γίνει με την «ανεξάρτητη» ΓΓΔΕ.

  • Καλούμε την κυβέρνηση, όχι μόνο να μην αποδεχθεί την παραπέρα «ανεξαρτητοποίηση» της ΓΓΔΕ όπως απαιτούν οι δανειστές, αλλά αντίθετα να ενισχύσει το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες (και τις αρμοδιότητες) που της ανέθεσε η λαϊκή εντολή, παρέχοντας το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την αποτελεσματική λειτουργία τους.
  •  Απαιτούμε την κατάργηση όλων των ρυθμίσεων των νόμων Ν.4093/12 & 4152/13 που αφορούν τη ΓΓΔΕ και τον ορθολογικό και μακροχρόνιο σχεδιασμό όλου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και της Τελωνειακής υπηρεσίας.

  • Απαιτούμε ενιαία εργασιακά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας με αξιοπρεπείς αμοιβές που να καλύπτουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Θέσπιση ενός αντικειμενικού και αξιοκρατικού  συστήματος για την υπηρεσιακή εξέλιξη όλων των υπαλλήλων χωρίς αποκλεισμούς, μέσα από τη λειτουργία Υπηρεσιακών Συμβουλίων κι όχι συμβουλίων που συγκροτούνται από τον\την  Γ.Γ. της ΓΓΔΕ.

Καλούμε τα συνδικαλιστικά μας όργανα να προασπίσουν με αποφασιστικότητα το δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας μας και να διεκδικήσουν την επαναφορά όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που θυσιάστηκαν από τις μνημονιακές πολιτικές.
Αθήνα, 18/05/2015



Α.Π.ΤΕ.  apteteloniakon.blogspot.com
Τηλ. Επικοινωνίας:6973398296-6977806490

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου