Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017



ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΩΡΑ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 159 ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ!
                                                                                                                                                       
Συναδέλφισσες - συνάδελφοι,
Η με συνοπτικές διαδικασίες παραπομπή 75 συναδέλφων σε δίκη με την κατηγορία της «συνέργειας σε λαθρεμπορία» από την εισαγγελία Πειραιά για την γνωστή υπόθεση των εφοδιασμών καυσίμων σε πλοία, ενεργοποίησε τις διατάξεις του αντισυνταγματικού άρθρου 159 του Τελωνειακού Κώδικα με συνέπεια να τεθούν σε υποχρεωτική αργία λαμβάνοντας το ¼ των αποδοχών τους έως την έκδοση αμετάκλητης αθωωτικής δικαστικής απόφασης!

Κατ’ αρχήν και χωρίς πρόθεση να υπεισέλθουμε στην ουσία της προς εκδίκαση υπόθεσης, δεν γίνεται να μην επισημάνουμε το γεγονός ότι από την έρευνα δεν προέκυψε καμία περίπτωση εικονικού εφοδιασμού πλοίου και ότι η ποινική δίωξη αφορά στη βεβαίωση του κενού του βυτιοφόρου μετά το πέρας του εφοδιασμού από τους σ\φους που εκτελούσαν υπηρεσία (βάρδια)!

Συνάδελφοι,
Όπως υποστηρίζαμε από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε εφαρμογή το άρθρο 159 του Τ.Κ. δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ασκούμε τα καθήκοντα μας κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη μιας διάταξης που καταστρατηγεί το τεκμήριο της αθωότητας το οποίο αποτελεί θεμελιώδη αρχή του δικαίου σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Το τεκμήριο της αθωότητας έχει κατοχυρωθεί και σε ενωσιακό επίπεδο με την ΕΣΔΑ (Ευρωπαική Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και συγκεκριμένα στο άρθρο 6 παρ. 2 αυτής. Επίσης είναι γνωστό ότι η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατάργησε το νόμο 4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων» (της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου) όπου προέβλεπε τη θέση σε αργία με την παραπομπή σε δίκη και  καταγγέλθηκε ως  ουσιαστική καταστρατήγηση του τεκμηρίου της αθωότητας (ψηφίστηκε ο ν. 4325/2015 που ισχύει σήμερα).

Γιατί λοιπόν αυτό που αναγνωρίζεται σήμερα ως δικαίωμα για όλους να μην ισχύει και για τους Τελωνειακούς υπαλλήλους αλλά θα πρέπει με μόνη την παραπομπή  στο δικαστήριο και πριν αποδειχθεί η τυχόν ενοχή τους να υφίστανται την εξοντωτική ποινή της υποχρεωτικής αργίας εξαναγκάζοντας τους  να επιβιώσουν με το ¼ των αποδοχών τους; Και πως θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι μέχρι την αμετάκλητη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου γνωρίζοντας τους ρυθμούς απόδοσης δικαιοσύνης;  

Παρά τις μέχρι τώρα προσπάθειες μας η αρμόδια Αναπλ.Υπουργός Οικονομικών δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα της ΟΤΥΕ για την αναθεώρηση του άρθρου 159 ώστε να μην τεθούν σε αργία οι 75 συνάδελφοι. Την καλούμε να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της συγκεκριμένης τροπολογίας η οποία θα αποκαταστήσει εν μέρει το τεκμήριο της αθωότητας και για τους Τελωνειακούς Υπαλλήλους και θα αποτρέψει πέραν των άλλων και ένα ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα στη λειτουργία της Υπηρεσίας μας από την αποχώρηση ενός τόσο μεγάλου αριθμού υπαλλήλων μέχρι την αθώωση και  την επάνοδο στα καθήκοντα τους.
Καλούμε τη διοίκηση της ΟΤΥΕ να κάνει ότι είναι δυνατό για την προώθηση και ψήφιση της αναθεώρησης της επίμαχης διάταξης του Τ.Κ. και να συνδράμει με κάθε τρόπο όλους τους συναδέλφους. Σ΄αυτή την προσπάθεια θα είμαστε κι εμείς αρωγοί με όλες μας τις δυνάμεις.
Αθήνα, 19/09/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου