Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Ποιοί επιδιώκουν τη διάλυση του ΣΔΟΕ και γιατί;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

με την ψήφιση του 3ου μνημονίου (Ν.4336/15), προβλέπεται η μεταφορά στη ΓΓΔΕ 500 υπαλλήλων από τους 730 περίπου που εργάζονται στο ΣΔΟΕ. Eπιπλέον, «με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, καθορίζονται οι λεπτομέρειες και κάθε διαδικαστικό ζήτημα για τη μεταφορά 3.500 υποθέσεων που ελέγχονται από την Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ»
 
Το ΣΔΟΕ, αυτή τη στιγμή, ερευνά  πάνω από 2.000 εισαγγελικές παραγγελίες και περίπου 38.000 υποθέσεις που όμως αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα. Συνεπώς, θα απομείνουν μόλις 200-220 υπάλληλοι, εκ των οποίων περίπου 150 ελεγκτές, που θα είναι υπεύθυνοι να ελέγξουν σχεδόν 35.000 υποθέσεις (!) πολλές από τις οποίες αφορούν σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες καταθέσεων στο εξωτερικό, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κλπ). Έτσι, η παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων και η απώλεια τεράστιων ποσών δημοσίων εσόδων θα προκύψει ως «αναπότρεπτο φυσικό φαινόμενο». 

Αν αυτό δεν αποτελεί τεράστιο σκάνδαλο κατά του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της διαπλοκής και του «μαύρου χρήματος» τότε τι αποτελεί;
Ακόμα και η διαδικασία της διάλυσης μιας υπηρεσίας, η οποία αποδεδειγμένα με το όνομα και την τεχνογνωσία ετών αποτελεί την αιχμή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική:

Α) Οι 3.500 υποθέσεις περνούν στην αρμοδιότητα της ΓΓΔΕ, η διοίκηση της οποίας απολαμβάνει καθεστώς «ανεξαρτησίας» από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.  Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο που καταργεί το ν. 4321/15, αυτοί οι ολοκληρωμένοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, μετατρέπονται σε απλά «πληροφοριακά δελτία». Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες πορίσματα ελέγχου - ακόμα και των θερινών προληπτικών ελέγχων - με πρόστιμα και φόρους για τους παραβάτες, δεν έχουν πλέον καμία ισχύ και ο έλεγχος των υποθέσεων αυτών ξεκινάει από την αρχή! Την ώρα που επικαλούνται μεγάλη υστέρηση εσόδων και προωθούν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων!.

Β) Ποιά είναι τα  ουσιαστικά κριτήρια με τα οποία  θα γίνει η επιλογή προσωπικού και υποθέσεων που θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ;
Τα κριτήρια που ορίζονται  στις Υπουργικές Αποφάσεις που εκδόθηκαν, μόνον ασαφή και αόριστα μπορούν να χαρακτηρισθούν, μάλιστα δε, στις αρμόδιες - τετραμελείς πλέον επιτροπές! -  που συγκροτήθηκαν για την επιλογή προσωπικού και υποθέσεων, συμμετέχει  ως τακτικό μέλος και υπάλληλος του πολιτικού γραφείου του κ. Τρ. Αλεξιάδη!!. Από που όμως αντλούν τη νομιμοποίηση να κρίνουν την τύχη προσωπικού και υποθέσεων που σχετίζονται π.χ. με έλεγχο  πόθεν έσχες δημοσίων προσώπων, υπάλληλοι που υπηρετούν σε γραφεία υπουργών;  
Έτσι αντιλαμβάνονται τη διαφάνεια και τον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής στην Κυβέρνηση;

Γ) Η διάλυση του ΣΔΟΕ, έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου βρίσκεται σε τελικό στάδιο, μία εφαρμογή αυτόματης διασταύρωσης (συγκρίνει αλγοριθμικά τα δηλωμένα και τα πραγματικά εισοδήματα) εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια, που μπορεί να επιταχύνει και να βελτιστοποιήσει τους φορολογικούς ελέγχους.  Με τις νέες διατάξεις, το μέλλον της πρωτοποριακής εφαρμογής είναι αβέβαιο. Αποτελεί πρόκληση για την ελληνική κοινωνία, να δαπανώνται σήμερα εκατομμύρια για την ανάπτυξη εξειδικευμένων  εφαρμογών ελέγχων (τι απέγινε με το ELENXIS στα Τελωνεία;) και τελικά να πετιούνται στα σκουπίδια γιατί κάποιοι θέλουν να έχουν αυτοί τον τελευταίο λόγο στο ποιός και πως θα ελεγχθεί (βλέπε ΓΓΔΕ).

Δ) Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο ΣΔΟΕ, κλήθηκαν με έντυπο που δεν έφερε ούτε καν τίτλο, να δηλώσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι σε Δ/νσεις ΣΔΟΕ που ακόμη δεν υφίστανται!!. Μέσα από μια απαράδεκτη διοικητική διαδικασία κλήθηκαν - ακόμα και εν μέσω προεκλογικής περιόδου - να συμπληρώσουν «απογραφικά δελτία» χωρίς να γνωρίζουν πού θα μετακινηθούν και τι υπηρεσιακά καθήκοντα θα αναλάβουν. Μέχρι σήμερα η κ. Σαββαϊδου δεν κρίνει απαραίτητο να μας πει πώς θέλει να αξιοποιήσει αυτούς τους υπαλλήλους. 
Αυτό είναι το «σύγχρονο» δημοκρατικό εργασιακό καθεστώς της ΓΓΔΕ! 

Και η στάση της ΟΤΥΕ σε όλα αυτά;
 
Στην ανακοίνωση της 17/9, η διοίκηση της ΟΤΥΕ (ΠΑΣΚ-Τ) μας ενημερώνει ότι συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Λειτουργώντας με ιδιοκτησιακή λογική, χωρίς να ενημερώσει καμία παράταξη, κάνει συναντήσεις και προβάλει απόψεις της ως αποφάσεις της ΟΤΥΕ. 

Καλεί τους συναδέλφους που υπηρετούν στο ΣΔΟΕ να υποβάλουν δήλωση προτίμησης, «παρά την απουσία των απαραίτητων πληροφοριών που θα τους επέτρεπαν να σχηματίσουν σφαιρική άποψη για το υπό συζήτηση θέμα», δηλαδή μη γνωρίζοντας που θα βρεθούν και με πρόσχημα την τραγική υποστελέχωση των Τελωνείων ΑΝΤΙ να ασκήσει πίεση για προσλήψεις απαιτεί: «όλοι οι Τελωνειακοί πρέπει να μετακινηθούν προς τη Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ. και κατ’ επέκταση στη Γ.Γ.Δ.Ε.»  τέλος, επιδίωξη τους είναι το Σ.Δ.Ο.Ε. να μεταφερθεί στη Γ.Γ.Δ.Ε.. 

 Υμνητές του διοικητικού εκτρώματος που επέβαλαν η τρόικα και οι μνημονιακές πολιτικές για τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων, τώρα τους στηρίζουν και στην υπαγωγή των φορολογικών ελέγχων σε κέντρα εξουσίας που δεν λογοδοτούν σε κανένα θεσμικό όργανο.   Γιατί άραγε; Για τους εργαζόμενους στη ΓΓΔΕ, σημαίνει την υπαγωγή μας σε ένα καθεστώς «γκρίζας ζώνης» στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Οι αμοιβές και τα δικαιώματά μας δεν διασφαλίζονται στο διοικητικό έκτρωμα της ΓΓΔΕ που διέπεται από το απαράδεκτο καθεστώς του «ενός ανδρός αρχή» για όλα τα θέματα. 

Η Α.Π.ΤΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να μην επιτρέψουμε τη διάλυση του ΣΔΟΕ.   
Απαιτούμε να σταματήσουν οι απαράδεκτες διαδικασίες μεταφοράς προσωπικού και  υποθέσεων στη ΓΓΔΕ, ενίσχυση του ΣΔΟΕ που αποτελεί την πιο οργανωμένη και δυναμική Υπηρεσία του ελεγκτικού μηχανισμού του Υπ.Οικ., με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, με θέσπιση κανόνων λειτουργίας που δεν θα επιτρέπουν τις παρεμβάσεις στην αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπόριου.  

Όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλλουμε τα λογικά και δίκαια αιτήματά μας.                                                                                                                                                                                                                                                                     
Αθήνα 6/10/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου