Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015



Με δελτίο τύπου ο Σύλλογος Αττικής και Κυκλάδων καταγγέλλει τις διαδικασίες διάλυσης του ΣΔΟΕ και καλεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σταματήσει κάθε ενέργεια που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. 

Αθήνα, 14.9.15
Αρ.Πρωτ.: 222
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΣΔΟΕ
 ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Ερωτήματα και αγανάκτηση προκαλεί η σπουδή με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες, τη διάλυση μιας υπηρεσίας, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί την αιχμή του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.  

Το ΣΔΟΕ, μια υπηρεσία με τεράστιες δυνατότητες, τεχνογνωσία και έμπειρο προσωπικό, απέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα τις δυνατότητες  που έχει, να συμβάλει αποφασιστικά στο αγώνα κατά της φοροδιαφυγής. Αυτό που απαιτείται και αποτελούσε δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων, είναι η ενίσχυση του με προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και η διασφάλιση συνθηκών λειτουργίας χωρίς παρεμβάσεις και ‘’περιορισμούς’’.

Αντ’ αυτού,η πολιτική ηγεσίαπροχωρά στην κατάργηση του ΣΔΟΕ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας το μακάβριο έργο της διάλυσης των φορολογικών υπηρεσιών.

Για τις επιλογές αυτές ο καθ’ ένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Υπάρχουν όμως σημαντικά ερωτήματα τα οποία η πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να αποφύγει και τα οποία απαιτούν άμεσες και πειστικές απαντήσεις:

·         Γιατί διαλύει μια υπηρεσία που αποδεδειγμένα μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής;

  • Τι πρόκειται να συμβεί με τις δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (λίστες, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κλπ κλπ) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΣΔΟΕ και οι οποίες δεν πρόκειται, όπως ρητά αναφέρεται, να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ;

  • Τι θα γίνει με το πλήθος των υποθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελέγχου και ο οποίος θα σταματήσει με βίαιο τρόπο.

  • Είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η διάλυση του ΣΔΟΕ συμπίπτει με την περίοδο ολοκλήρωσης ενός τεράστιου προγράμματος αυτόματης διασταύρωσης καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων, εκατομμυρίων φορολογουμένων σε βάθος δεκαετίας;

·         Πόσο σχετική με τον  όλο σχεδιασμό είναι η αναφορά του μνημονίου σε κατάργηση διατάξεων του Ν. 4321/2015 (ΜΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΙΣΧΥ) με βάση την οποία ολοκληρωμένες εκθέσεις ελέγχου μετατρέπονται σε πληροφοριακά δελτία; Υπάρχουν υποθέσεις τις οποίες έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ και απ’ τις οποίες προκύπτουν φόροι,οι οποίοι  δεν πρόκειται να βεβαιωθούν και θα προγραμματιστεί εκ νέου ο έλεγχος τους απ’ τη ΓΓΔΕ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια;

  • Εάν ισχύουν τα παραπάνω, προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για ποιό λόγο υποθέσεις φοροδιαφυγής των οποίων ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά ακυρώνονται,σε μια μάλιστα περίοδο που αναζητούνται εναγωνίως έσοδα και λαμβάνονται αποφάσεις για μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ, την αύξηση του ΦΠΑ και την μετατροπή των συντάξεων σε επιδόματα;

Καλούμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις διαδικασίες διάλυσης του ΣΔΟΕ. Να σταματήσει τις διαδικασίες μεταφοράς του προσωπικού που λαμβάνουν χώρα εν μέσω προεκλογικής περιόδου, οι οποίες είναι παράνομες και τις οποίες διαχρονικά καταγγέλλει σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου μας.

Καλούμε τέλος το σύνολο του πολιτικού κόσμου να τοποθετηθεί για το έγκλημα που συντελείται και να αναλάβει σε κάθε περίπτωση τις ευθύνες του.



για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Αντιπρόεδρος

Μέρκος Δημήτρης                                                Μποτζάκης Μανώλης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου